Vlaanderen Vlaanderen no-cap.be

Polarisatie

Polarisering komt vroeg of laat de klas binnen. Leerlingen doen ongenuanceerde uitspraken, of er ontstaan hoogoplopende discussies. Van mening verschillen is geen probleem, maar soms gaat wij-zij denken het klasklimaat overheersen. Perfect normaal dat je op dat moment twijfelt.

Hoe moet ik hier nu op reageren zonder het allemaal erger te maken?

In deze module leer je hoe je polarisering in je klas herkent, voorkomt en aanpakt.

Hoe werkt het?

Het eerste hoofdstuk vertelt je hoe polarisering groeit. Want pas als je weet hoe dat proces in elkaar zit, kan je tegengewicht bieden. Daarna duik je in de klaspraktijk: hoe leer je leerlingen respectvol discussiëren? Hoe schep je een veilige sfeer? En wat doe je wanneer een leerling met een uitspraak of gedrag echt een grens overschrijdt? Inzichten, praktijkvoorbeelden en tips van experts en leraren.

Schrijf je in
Polarisatie

Deze module bevat:

 • Online training
 • Lesmateriaal
 • Q&A
Polarisatie

Deze module bevat:

 • Online training
 • Lesmateriaal
 • Q&A

Identiteit in een diverse samenleving

De klas is de uitgelezen ruimte om leerlingen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun meervoudige identiteit. Bovendien zorgt de optelsom van al die identiteiten samen voor heel wat diversiteit in de klas. Hoe ga je daar als leraar mee om?

Hoe ondersteun je een leerling maximaal tijdens zijn identiteitsontwikkeling?

Deze module biedt je handvaten aan om met identiteit en diversiteit in de klas aan de slag te gaan.

Hoe werkt het?

We gaan dieper in op de thema’s identiteit en diversiteit. Hoe ondersteun je jongeren bij de ontwikkeling van een positieve identiteit? Hoe verzoen je alle identiteiten in de klas met elkaar? Hoe geef je erkenning aan alle leerlingen en zorg je dat zij zichzelf voldoende herkennen? Hoe ga je om met diversiteit in de klas? Experts, jongeren en leraren gaan dieper in op deze vragen. Je vindt hier tips en tricks terug met onderbouwde informatie.

Schrijf je in

Manipulatie vs. waarheid

Sociale media: een bron aan informatie die onze blik op de wereld verbreedt. Maar… er circuleren ook veel soorten nepnieuws, propaganda en complottheorieën.

Hoe leer je leerlingen kritisch omgaan met die veelheid aan informatie, zonder dat ze zich laten verleiden of misleiden?

In deze module leer je meer over manipulatietechnieken, de rol en risico’s van sociale media en hoe je leerlingen weerbaar maakt.

Hoe werkt het?

We kijken hoe manipulatie werkt en hoe sociale media dit kunnen versterken. Experts tonen hoe groot de impact van algoritmes en filterbubbels zijn en hoe die te doorprikken zijn. Je krijgt inspirerende lesvoorbeelden van collega’s en enkele concrete tips voor in de klas.

Schrijf je in
Polarisatie

Deze module bevat:

 • Online training
 • Lesmateriaal
 • Q&A

Hoe verlopen de modules?

Hoe verloopt de online training?

Eens geregistreerd voor de online training, kan je deze op eigen tempo (tot 31 maart 2022) doorlopen. Experts nemen je in (korte) video’s mee door enkele stukken theorie. In praktijkvideo’s zie je hoe collega’s aan de slag gaan. Reflectie-oefeningen stimuleren je om na te denken hoe je dit allemaal in de eigen praktijk vormgeeft.

Er zijn drie modules, elk met eigen focus. Je kiest zelf in welke volgorde je alles bekijkt en leest. De volledige training duurt ongeveer 1,5 uur. Eén module doorloop je best volledig voor je naar de volgende gaat. Al kan je natuurlijk uitkiezen wat voor jou het meest relevant is.

Polarisatie
pixel

Lesmateriaal

Allemaal goed en wel die online training, maar wil je graag snel aan de slag? Ontdek drie kant-en-klare lespakketten die je - zonder grote voorbereidingen - met je klas kan uittesten.

- Leer je leerlingen op een gezonde manier van mening verschillen dankzij de EDUbox Wij-zij-denken: https://mediawijs.be/edubox-wij-zij-denken

- Laat je leerlingen meer inzicht krijgen in het proces van identiteitsvorming met de EDUbox Identiteit: https://www.vrt.be/nl/edubox/catalogus/#identiteit

- Leer je leerlingen hoe ze vooroordelen een plaats kunnen geven met het lespakket over identiteit in een diverse samenleving. Ontdek het lespakket nu al in Pluvo.

- Leer alles over propaganda en complottheorieën met het lespakket ‘What’s New?’: https://mediawijs.be/propaganda-complot

Polina

No Cap

Drie modules om op eigen tempo te ontdekken

No Cap, ofwel “ik spreek de waarheid”. Maar hoe kun je leerlingen kritisch leren omgaan met informatie? Wat moet je weten over polarisatie en identiteit? No Cap reikt je handvaten aan bij de preventie van radicalisering.

 • Video’s om op eigen tempo te ontdekken
 • Inspirerende klaspraktijken
 • Live sessies met experts
 • Kant-en-klaar lesmateriaal
cirra
imec
klasse
mediowijs
valenderen
kuleuven
Fund Policy

This project is funded by the European Union

Dit project kwam tot stand met steun van het Internal Security Fund-Police van de Europese Commissie. De steun van het Internal Security Fund-Police van de Europese Commissie staat los van de goedkeuring van de inhoud van dit artikel, die het standpunt van de auteurs weergeeft. De Europese Commissie wijst elke verantwoordelijkheid af voor het gebruik van informatie uit dit artikel.